De kracht van emoties

en hoe je die kunt sturen als dat nodig is

Bij emoties denken we in de regelmaat al snel aan verdriet en huilen en dat is eigenlijk niet raar…. Afhankelijk uit welke generatie je komt en hoe jedoor je ouders opgevoed bent is het tonen van emoties (verdriet of huilen) vaak not done. Standaard antwoorden zijn dan vaak; Stel je niet aan! Wees een grote meid of kerel! Dit is nog niets vergeleken bij wat anderen allemaal meemaken.

In mij opinie hoor je in dit soort antwoorden voor een groot deel het probleem wat de pijn van degene is die met de emoties van jou geconfronteerd wordt. Hij of zij vindt het lastig of moeilijk om daarmee omte gaan en weet niet wat hij.zij moet doen. Mijn vraag hierop is… moet je wat doen dan? behalve een luisterend oor zijn?

Emoties vormenEmoties zijn er in verschillende vormen

Emoties zijn er in verschillende vormen

Niet alleen huilen is een vorm van tonen van emoties, maar zeker ook lachen. Wanneer we lachen maakt dat een gevoel van blijdschap en herkenning bij ons los. Je krijgt een warm gevoel van binnen en je voelt je thuis omdat je het prettig vind. En is net als bij huilen een sociale druk vanje omgeving op teveel of luidkeels lachen. Mensen vinden dit vaak onpasselijk en er moet een reden zijn om te mogen/kunnen lachen. Proefop de som nemen met jezelf? Kijk dan naar bijgaande filmpje.

Wat is je eerste reactie na het zien van dit filmpje?

Wat doet of deed dit filmpje met jouw emoties?

  • Vond je het raar?

  • Heb je het geluid uitgezet?
  • Keek je weg?
  • Heb je het filmpje gestopt?
  • Ben je tussendoor koffie/thee gaan zetten?

Welke reactie het ook bij je oproept is niet van belang. Wat je ermee doet is van belang. Vanuit de gedachte dat emoties energie is wat in je lichaam zit en naar buiten wil begrijp je hoop ik mijn statement dat het handig is om naar bepaalde emoties te kijken, voordat ze een eigen leven gaan leiden. En dat is wat mij betreft direct een reden om een emotie aan te pakken ofwel te onderzoeken. In mijn dagelijks leven is voor mij de grens hierin; als ik er last van heb en dat kan fysieke pijn of hartzeer zijn, dan onderzoek ik het. Al het andere laat ik los en besteed ik geen aandacht aan.

Onderneem je actie of blijf je doorgaan?

Praktisch voorbeeld:

Niet zo lang geleden kreeg ik bijgaand bericht als begeleider van een stagiair binnen.

Goedemorgen Marcel, ik merk de laatste tijd dat ik energie van anderen heel sterk voel. Gisteren heb ik het heel erg gehad bij een docent waar ik de hele dag les van had. Vanaf het moment dat ik de klas in liep tot dat thuis kwam was het erg negatief. Thuis sloeg het al snel om naar positieve energie. Weet u misschien hoe ik hier mee om kan gaan? Mijn dag op school heb ik vervelend ervaren en heeft mij veel energie gekost, dat ik thuis in slaap ben gevallen.

Stel dat jij deze persoon zou zijn… Wat zou je dan doen? Deze persoon kiest voor actie door in het netwerk tips en trucs te vragen die helpen het gevoel wat ervaren wordt te verminderen. Wat levert het op? Nogmaals, als ik uit ga van de stelling dat alles energie is dan kan deze energie blijven stromen of wederom gaan stromen. Meer informatie over energie in het menselijk lichaam vindt je via deze link: holistik.nl/energie-mensen-planten en hier hetnlpcollege.nl/chakras vindt je meer over onze energiehuishouding en hoe je die kunt bijsturen.

Ik heb zelf deze inzichten gekregen nadat ik voor de 6e keer aan mijn bovenkaak geopereerd werd een aantal jaar geleden. De regulier zorg (kaakchirurg) was zo eerlijk om op mijn vraag; wat kan ik hier aan doen, want ik ben er eigenlijk wel klaar mee, te antwoorden dat hij dit ook niet wist en alleen in staat was om  ontstekingen weg te halen. Op dat moment heb ik de keuze gemaakt om de oorzaak van de terugkerende ontstekingen op te zoeken. Ik kwam in contact met NEI (neuro emotionele integratie) en NLP (neuro linguïstisch programmeren). Daar heb ik geleerd hoe energie werkt en welke invloed het kan hebben op je lichaam en omgeving. Na zelf onderzoek, met hulp van een coach, bleek dat ik onbewust boos/teleurgesteld was op mijn vader en letterlijk mij zelf vastbeet in het gegeven dat ik zijn ongelijk over mij kost wat kost ging bewijzen. Het vastbijten stond bij mij voor spanning op mijn kaak. Met het onderzoeken van de boosheid, ja dat is soms niet leuk, heb ik nu een rustige kaak waarin de energie weer kan stromen en de laatste 8 jaar geen last heb terugkerende ontstekingen. Ik hoop dat ik je inspireer en misschien aanzet tot een onderzoek van je eigen energie. Het is de moeite waard, dat is een belofte die ik hier kan maken.