Een professionele identiteit ontwikkelen

Wie ben jij als mens, welke waarden zijn voor jou van belang in jouw leven? Wat wil jij met je leven? Wat zou je willen betekenen voor jouw omgeving? Welke van nature aanwezige vaardigheden ga je daarvoor inzetten? Zo maar een kleine opsomming van vragen die jij jezelf kunt stellen om je eigen (professionele) identiteit helder te krijgen.
Wat voegt dat nu eigenlijk toe in je leven?

Emoties vormenEmoties zijn er in verschillende vormen

Hoe je toeval kunt sturen…

Wanneer jij jouw (professionele) identiteit helder hebt en er naar handelt in je leven ga je synchroniciteit ervaren. Een moeilijk woord voor gebeurtenissen in je leven die je laten ervaren dat je precies op het juiste moment het juiste doet en dit als moeiteloos ervaart. Sommige mensen noemen dit toeval. Wij noemen het afgestemd leven.

Snowboarder vliegend door de lucht

Uitdaging

We worden allemaal geboren met een uitdaging. Onze bereidheid om deze uitdaging te accepteren bepaald jouw identiteit.

Een inzicht dat bij jou op een natuurlijke manier helder wordt vanuit je eigen zijn, heeft een grotere impact dan alle wijsheid die aan jou gegeven wordt door
een ander, ongeacht wie die ander is. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je zelf aan de slag mag met onderzoek en het niet van een ander moet laten afhangen. Het enige waartoe wij mensen binnen dit onderwerp toe in staat zijn is onze eigen ervaringen te delen. Die ervaringen kun je gebruiken om je eigen beeld te vormen. Het vormen van een beeld kan ineens gebeuren en het kan een bepaalde tijd duren.

Geduld hebben…

…hoe moeilijk dat soms ook is in deze jachtige wereld, is hier van belang. Soms zul je met twijfel overspoeld worden omdat het kwartje voor je gevoel maar niet wil vallen bijvoorbeeld. Je wilt graag verder en een volgende stap zetten maar het leven besluit anders. De kunst is dan om mee te bewegen en in alle rust die je kunt opbrengen te wachten op wat komen gaat. Forceren heeft geen zin is onze ervaring. We snappen heel goed dat je verder wilt en herkennen dit maar al te goed. Tip van ons; bewaar je energie die je nodig hebt om een doorbraak te forceren liever voor andere zaken. Identiteit gaat eigenlijk niet zozeer over de rol die jij aanneemt in je leven maar veel meer over hoe jij er bewust mee leeft.

Het maakt niet uit wat je doet of welk beroep je voorkeur heeft…. Dat is een
manier waarmee jij uiting geeft aan jouw uitdaging waarmee jij geboren bent.

Life skills helpen je flink opweg in het bewust worden en bewust leven van jouw uitdagingen die je vanaf je geboorte meegekregen hebt. Wat het jou oplevert is lastig onder woorden te brengen omdat het een persoonlijke ervaring is. Wat het ons gegeven heeft is rust in het hoofd, overzicht, ontspanning, plezier en volop energie.

Hoe helpen de Life Skills?

De met zorg uitgekozen Life Skills helpen je om het onderzoek wat je gaat doen toegankelijker te maken. #luchtigleren #levenlanglerenonderzoek

Misschien goed om deze stelling met behulp van een praktisch voorbeeld duidelijk te maken.

Stel dat jij onvoldoende gehoord wordt dan is een van de mogelijkheden om te gaan onderzoeken op welke manier je dit wel voorelkaar krijgt. De manier waarop jij communiceert is daar een onderdeel van. Met behulp van opdrachten rondom communicatievoorkeuren, rapport maken en andere tools uit de communicatieleer onderzoek jij hoe jij jouw boodschap overbrengt en wat het maakt dat de andere partij jou niet hoort. Met deze kennis kun jij je houding en gewenst resultaat bijstellen zodat je beter of wel gehoord wordt. Hiermee werk jij stap voor stap aan jouw (professionele) identiteit en wordt jij gewaar wie je bent en hoe jij jezelf manifesteert in de wereld om je heen.

blije dame

Werken aan zelfbewustzijn heeft mij onverwacht eigenwaarde gegeven…

Ik had de wens om zelfbewuster te worden en heb hierin een start gemaakt door onderzoek te doen naar mijn waarden. Tijdens het onderzoek kreeg ik het besef dat veel dagelijkse dingen die ik al intuitief deed bij mij paste omdat het belangrijke waarden zijn voor mij.
Het gaf mij het gevoel dat ik mijzelf dus eigenlijk best goed ken en dat ik daarop kan vertrouwen.

Hoe herstel ik mijzelf wanneer ik doordraaf?

Herken je dit? Je hebt een kwaliteit en die beheers je goed. Soms is deze kwaliteit ook een valkuil voor je. Het lijkt wel of die kwaliteit dan tegenwerkt in plaats van in jouw voordeel. Bijvoorbeeld; Je bent een perfectionist en dat uit zich in zorgvuldigheid, oog hebben voor schoonheid, controle en fanatisme. Wanneer je hier in doordraaft ervaar je vaak ontevredenheid, grenzeloosheid, star zijn en telleurstelling. Hoe kom je nu weer in de situatie dat jouw kwaliteiten voor je gaan werken in plaats van tegen je? Onze e-book “50 vaardigheden voor een professionele identiteit” geeft je hierin handvatten hoe je dit efficiënt oplost. Het is een toegankelijke e-book die je intuitief meeneemt in het oplossen van emotionelereacties en je aan de hand meeneemt in het herstellen van de balans.

Download de e-book 50 vaardigheden voor een professionele identiteit

87.000 werkuren in jouw leven….
Zou dat een reden kunnen zijn om uit te zoeken wat je echt wilt?

We besteden veel uren aan het opdoen van ervaringen via ons werk. Gemiddeld genomen zijn dit er ongeveer 87.000. Blijf je maar wat aanklooien met wat je doet of besteed je relatief weinig tijd aan het onderzoeken wat er nu precies gebeurt, of jij hierin wat kunt aanpassen en zo ja hoe je dat dan wenst te gaan doen. Onderzoek kan saai zijn als het bijvoorbeeld een moeten wordt. Wanneer je intrinsiek kiest voor onderzoek en meebewegen op wat er gebeurt wordt de saaiheid om gezet in een wonderschone ervaring.