Werkoverleg
Geoliede machine
info@lifeskillsacademie.nl
Geoliede machine
09/08/2023
2 min
0

Hospitality scorecard

09/08/2023
2 min
0

In tien minuten inzicht in welke gebieden jij met jouw onderneming kunt groeien...

Via Janieke Hazelaar, hospitality specialiste  van                           dehorecahaas.nl heb ik een checklist ontvangen die je in korte tijd inzicht geeft waar aandachtspunten voor continuïteit maar ook verdere ontwikkeling van je business model liggen. De horecahaas en life skills academie hebben een zelfde visie over bedrijfsvoering en (persoonlijke) ontwikkeling van teams.

Ons hart ligt al jaren in de hospitality branche omdat het een werkveld is wat eigenlijk zijn gelijke niet kent. Veel afwisseling die vraagt om focus, leiderschap nieuwe stijl, flexibiliteit, maar ook grenzen stellen en constant in contact blijven met zowel gasten als medewerkers. Om dit te kunnen blijven volhouden is het een vereiste om je blijven te ontwikkelen als mens en als bedrijf. 

Noodzaak van ontwikkeling


Ontwikkelingen gaan tegenwoordig supersnel. In de horeca markt verspreiden food concepten zoals "de Beren" en "Loetje" zich snel over Nederland. Deze succesformules lijken de ambachtelijkheid van het horeca vak wat minder belangrijk te vinden. Als we echter wat verder kijken dan onze neus lang is zien we meer een verschuiving in ambachtelijkheid. Er worden van de koks, gastheren, gastvrouwen en overige medewerkers andere kwaliteiten gevraagd. Flexibiliteit - Netwerken - Luisteren - Communiceren - Veerkracht - Doorzettingsvermogen - Discipline en inzet zijn daar voorbeelden van.

Als ondernemer in deze branche wordt je vooral door de maatschappelijke ontwikkelingen geconfronteerd met de juiste keuzes te maken. Ga ik mee in de behoefte van de gast om ook thuisbezorging te gaan verzorgen? Wil ik mijn bedrijfsvoering aanpassen naar de modellen die hedendaagse succesformules toepassen of blijf ik bij mijn eigen overtuiging? En als ik dat doe wat heb ik dan nodig om te kunnen blijven bestaan of groeien? ER komt veel op je af, maar dat ben je gewend als doorgewinterde hospitality specialist.


Stap voor stap doorlichten

Janieke en Marcel hebben in hun werk voor vele verschillende hospitality organisaties gemerkt dat het zien van de splinter in andermans oog makkelijker is te herkennen als de balk in je eigen ogen. En dat is volkomen menselijk. Laat dat duidelijk zijn. Daarom is het fijn om iets in handen te hebben waarmee jij in korte tijd zelf een soort scan kunt uitvoeren die inzichtelijk maakt waar aandachtspunten in jou organisatie liggen. We maken van de balk in jouw ogen zeg maar ook een splinter :-) Het enige wat nodig is, is dat je straight bent tijdens het invullen van de checklist. Zo krijg je een beeld voor jezelf waar prioriteiten liggen en wat nog even kan wachten. Tip; misschien goed om je ingevulde lijst voor de zekerheid door te nemen met je leidinggevenden. Mogelijk dat zij er anders naar kijken of aanvullingen hebben.

Figuur 1 - Hospitality checklist ondernemen

    download de score card   Wat te doen met de uitkomsten van de checklist


Ook hier vragen wij je om stap voor stap te kijken wat er nu echt nodig is om de volgende stap in ontwikkeling van je business te kunnen zetten. Wij gaan er van uit dat jij als ondernemer de capaciteiten bezit om dit op te pakken. Zijn de uitdagingen groter en denk je na over een andere manier van werken, omgang met medewerkers en gasten of beter bewaken van je marges om deze gezond te blijven houden? Mogelijk is ons boek  "Efficiënt werken in je organisatie" dan een inspiratie voor je?

In dit boek nemen we je stap voor stap mee in;

 • Creëren van een professionele identiteit voor je bedrijf
 • Leren wij je hoe je dit overbrengt op je staf
 • Laten we je nadenken over mogelijke gevolgen van deze keuze
 • Geven we je inzicht zodat je vandaar uit de juiste keuze kunt maken voor je bedrijfsvoering 

    Ja, ik wil inspiratie   


Wat je ook doet of gaat doen. We hopen samen dat je dit met volle overtuiging, passie en plezier blijft doen. Hospitality blijft een uniek vak, laten we dat zo houden!

Janieke & Marcel
Reacties
Categorieën