7 kleine gewoontes die je leven veranderen

Goede voornemens.. je hebt ze het hele jaar door en niet alleen op nieuwjaarsdag!

  • Afvallen
  • Stoppen met roken
  • Minder drinken
  • Meer mijn vrienden/vriendinnen bezoeken
  • Sporten

De lijst is feitelijk oneindig en voor iedereen weer anders. Hoe komt het toch dat je na een korte tijd je voornemens vergeet en weer in het patroon van de dag zit?

Wat jij net als ieder ander mens lastig vindt is het antwoord op de vraag; "wat als ik het niet haal wat ik graag wil" Je bent net als heel veel andere mensen niet blij met afwijzing. Zinnen als deze komen dan bij je boven;

  • Wat denkt mijn omgeving van mij
  • Mijn partner vind mij vast een zwakkeling
  • Zie je, was ik er maar nooit aan begonnen
  • Je ellendig voelen omdat je gefaald hebt
  • Je weer er zelf vast nog wel en paar....


Kan dit anders?

Jazeker kan dat. En de oplossing is minder moeilijk voor je dan je vooraf mogelijk denkt. Ik geef je zeven  snel werkende handvatten waarmee jij er zelf voor kunt zorgen dat jij je niet afgewezen voelt.  Wat je gaat doen is jouw gewoontes specifiek maken zodat je beter kunt sturen.


1. Parkeer je auto of fiets verder weg van je einddoel

Stel, jouw wens is om meer te bewegen.... Maak er dan een simpele gewone van om je vervoermiddel, wat je gewoon kunt blijven gebruiken, verder van je einddoel af te parkeren zodat jij jezelf dwingt om het laatste stuk te gaan lopen. Simpele oplossing waarmee jij het jezelf makkelijker maakt om aan je voornemen te kunnen voldoen.


2. Het kleine zakje "hack"

Je wilt wat gewicht kwijt maar vindt eten heerlijk en wilt daar eigenlijk niet op inleveren. IKEA heeft handige met zip afsluiting geprepareerde zakjes waarin je voor de tussendoor trek een handvol nootjes of gedroogd fruit kunt doen. Altijd bij gehand en vers! Wanneer je dit doet in plaats van candybars of andere producten die vol zitten met suiker ben je rustig aan omweg naar gewicht verlies


3. Tel tot tien voordat je gaat reageren op out of the blue opmerkingen

Je wordt overweldigt met informatie via o.a. social media. Redelijk vaak wordt er van je verwacht dat je (direct) een antwoord geeft op vragen/opmerkingen die anderen je sturen via WhatsApp of andere kanalen. Leer tot 10 te tellen voordat antwoord geeft en vraag je af wat je antwoord toevoegt. 9 van de 10 vragen lossen zich vanzelf op in korte tijd. Bijkomend voordeel - Jij krijgt rust in je hoofd en kunt je bezig gaan houden met de dingen die je echt wilt.


4. Zeg wat je wilt in plaats van wat je niet wilt

Ons brein is een krachtig instrument als je het goed weet te gebruiken. Het is vele malen krachtiger om te zeggen wat je wel wil in plaats van wat je niet wilt. Voorbeeld hiervan? Een vriendschap wordt verbroken en een van de twee mensen uit die vriendschap zegt op dat moment tegen de ander; Ja maar ik wil je niet kwijt!  Herkenbaar voor je? Hoeveel krachtiger is het wanneer je dit ombuigt en je zegt wat je wel wilt.... Ik hoor je maar zou graag onze vriendschap voort willen zetten. Grote leiders zoals Barack Obama, directeuren van multinationals beheersen dit als geen ander. Try it!


5. Wees eerlijk naar jezelf

Met eerlijkheid bedoel ik hier realistisch. Maak de zaken die je graag wilt minder groot, zet meer kleine stappen in plaats van drie grote. Wanneer jij je doelen realistisch maakt is de kans veel groter dat je ze ook daadwerkelijk uitvoert.


6. Falen bestaat niet!

Wanneer je faalt is dat niets meer en minder als niet voldoen aan jouw eigen verwachtingen. Dan kun je twee dingen doen. 1. Stop ermee 2. Toon veerkracht, stel bij en ga verder.  Wanneer jij hoge verwachtingen hebt van jezelf ben je mogelijk niet helemaal eerlijk naar jezelf toe geweest.


7. Schrijf uit wat je wilt

Maak je voornemens tastbaar door ze uit te schrijven, tekenen of een andere manier die bij je past. Je voornemens uitwerken in plaats van ze in je hoofd te houden is een van de eerste stappen die je zet om je wensen succesvol te maken. Doe dit vooral op een manier die bij jou past. Ben je een beelddenker? Gebruik mindmapping! Ben je meer auditief ingesteld werk het uit in een podcast.