Luchtig leren in tien stappen


1. KOLB studievoorkeuren

Zoek via test.nl of vraag bij ons een stand alone versie aan van de KOLB studievoorkeuren test. Wanneer je de test bij ons aanvraagt ontvang je er korte uitleg bij wat je helpt bij het onderzoek doen   



2. Communicatie voorkeuren onderzoeken

Door onderzoek te doen naar jouw communicatie voorkeuren krijg je inzicht in hoe jij informatie opneemt en omzet in kennis. Ben je een beelddenker of neem je informatie goed op door te luisteren naar een ander. Ikzelf vla in slaap bij. iemand die veel praat en heb meer een voorkeur voor beelden en doen. Je communicatie voorkeuren kun je onderzoeken door bij ons de test op te vragen. Je ontvangt hem in je mail inclusief uitgebreide uitleg. Makkelijk voor je onderzoek..   



3. Overzicht creëren 

Weten wat je wilt leren en dit in hapklare brokken organiseren. Waarom? Omdat het overzicht wat je dit geeft veel meer gemotiveerd houdt. Simpelweg omdat je voortgang ziet en ervaart. Beter om de zaken die je te doen hebt uit je hoofd te halen en op papier te schrijven. Maak een soort tijdlijn en verdeel de zaken evenredig over die lijn.


4. Plannen

Eigenlijk ben je daar bij punt 3 al stiekem mee bezig geweest. Het meest lastige van plannen is dat je het realistisch moet houden voor jezelf. Wanneer is het realistisch? Geen idee! Er is maar een die dat weet en dat ben je zelf... Gewoon doen en niet heel strak vasthouden aan je planning s.v.p. Een planning is er om je inzicht te geven en is derhalve niet in beton gegoten.



5. Discipline

Iedereen kan eigenlijk plannen en organiseren. Okay... de een wat beter als de ander. In de basis weet iedereen voor zichzelf hoe je zaken het beste kunt organiseren. Waar het vaak misgaat is het doorzettingsvermogen of discipline hebben om, ook als het moeilijk wordt, om door te blijven gaan. Het helpt enorm om voor ogen te houden waarvoor je het doet. Dat maakt het een stuk makkelijker. Een van de mogelijkheden die je hiervoor kunt inzetten is onderzoek te doen naar jou identiteit. Beter afstemmen op je persoonlijke voorkeuren kost je in de uitvoering veel minder energie.


6. Van  moetivatie naar motivatie

Ik had het er al kort over in punt 5. Motivatie krijg je automatisch als je de zaken doet die bij je passen. Het kost je stukken minder moeite en energie als je doet wat van nature bij je past. Wanneer je ervoor zorg draagt dat 75% van wat je doet hieraan voldoet kun je de overige 25% gebruiken om zaken op te pakken die je wat minder liggen. Wanneer bepaalde zaken je niet liggen, zoek dan mensen op die van dit soort opdrachten wel energie krijgen. Is het zo simpel? Yes it is. Probeer het gewoon uit.


7. Slim lezen en snel leren

Maak gebruik van beschikbare technieken om hoofdzaken van bijzaken goed te kunnen onderscheiden. Snellezen technieken zijn daar uitermate geschikt voor. Waarom zaken onthouden die alleen maar balast zijn? Dat heeft toch geen zin. Hoe je dat doet? Check het filmpje hieronder.

8. Een stap terug zetten

Een van de geheimen van leren is op tijd rust nemen... De rust zorgt ervoor dat wat je geleerd hebt, de tijd krijgt om een plekje in je mind te krijgen. Een andere manier is bijvoorbeeld de theorie die jij je eigengemaakt hebt om te zetten in een daadwerkelijke ervaring. Dat is een truc die wij bij de life skills academie veel toepassen in onze skills. Probeer het eens en kijk wat het je oplevert. Je zult verbaasd zijn.


9. Leervermogen vermogen

Mensen die veel theoretische kennis moeten onthouden zoals rechten- en medische studenten gebruiken steekkaarten om de enorme hoeveelheid theorie eigen te maken. Je ziet er voorbeelden van in het filmpje wat ik in deze inspiratiebrief met je gedeeld heb.


10. Hack je eigen methodieken

Net als de wereld om je heen evolueer jij ook. Alles wat je vroeger geleerd hebt is absoluut niet zonde geweest van je tijd. (ik kan mij voorstellen dat je dit mogelijk denkt) De kennis die je voorheen opgedaan hebt kun je nu gebruiken om je verder te ontwikkelen in luchtig leren. Dat is eigenlijk letterlijk wat wijzelf gedaan hebben bij de Life Skills Academie. De ervaring die wij hebben opgedaan door te experimenteren met leervoorkeuren delen we graag met jou. Op deze manier ga je ervaren dat leren zeer veel verschillende kanten heeft. In tegenstelling tot wat je eerder op school geleerd hebt. Verbaas jezelf en geef je ontwikkeling een prettige boost met luchtig leren.