Life Skill Academie
Overdenken
info@lifeskillsacademie.nl
Overdenken
07/19/2023
5 min
0

Wikken en wegen

07/19/2023
5 min
0


               Hoe zorg je ervoor dat jou kennis bij je blijft?




Overdenken als levenskunst



Wat is eigenlijk overdenken? Hoe kun je dat duiden? Tegen de tijd dat je deze inspiratie blog gelezen hebt hoop ik dat ik in staat ben geweest jou hierin duidelijkheid te hebben gegeven. Het begrip komt echter niet door het opdoen van kennis via theorie of het lezen van dit stuk alleen. Een synoniem voor overdenken is bijvoorbeeld inzicht krijgen door na te denken of wikken en wegen in de volksmond. Het lijkt een soort diep nadenken te zijn dus... Althans dat is wat wij in onze westerse cultuur er aan verbinden. In andere culturen heeft men weer een andere duiding voor dit gegeven. Overdenken is dus eigenlijk voor ieder mens weer anders en blijft meer dan lastig om dit te omschrijven. Laat ik een poging wagen in een lange zin;

Overdenken pas je toe wanneer je jouw energie naar binnen wil richten en daar zijn werk laat doen met als doel het ontdekken van je (hogere) doel in je leven.

Hedendaags wetenschappelijk onderzoek heeft vaak moeite met het beschrijven van het woord mysterie, zoals het hoger doel ontdekken vaak benoemd wordt. Wetenschap heeft in onze samenleving het doel om de vele mysteries trachten te ontrafelen en logisch te duiden en werken. Het proces van overdenken werkt veel met de factoren bewustzijn en onder bewustzijn. Laten dit nu net factoren zijn die zo goed als niet logisch te duiden zijn omdat ze voor ieder mens anders zijn. Het proces van overdenken gaat dan ook voorbij aan logisch begrip en gaat eigenlijk verder dan het denken en procesmatig beschrijven zelf. Om te begrijpen wie we zijn en wat we werkelijk willen hebben voorbij ons eigen denken te gaan. De kunst van het overdenken wordt daarmee overdenken als levenskunst.


Overdenken is een levenskunst en daarmee leerbaar


Het leven zelf kan soms scherp en krachtig zijn en andersom ookzachtaardig en toegeeflijk. Overdenken is iets wat wij in onze cultuurparadoxaal genoeg niet of nauwelijks in onze opleidingen geleerdhebben. Om te kunnen overdenken moeten we eigenlijk eerst een beetje leren te "ontscholen"  Uhmm leg eens uit? Om te kunnen overdenken heb je de ervaring nodig om op je intuïtie te kunnen vertrouwen. Dus uit je hoofd en/of ratio en leren te luisteren en ervaren wat er in jezelf speelt. In ons digitaal boek Overdenken leer jij drie simpel toepasbare technieken waarmee jij je eigen manier van overdenken ontdekt en gaat toepassen. Je leert je intuïtie te herkennen zodat je in staat bent om voorbij je denken te gaan en nieuwe wegen te openen. Is dat eigenlijk dan niet gewoon mindfulness? Nou niet helemaal. Bij het overdenken gebruik je in eerste instantie je denkvermogen. Dat is vaak je startpunt. Vanuit daar vertrek je op een reis die voorbij gaat aan je gedachten. Bij mindfulness en meditatie worden vaak één of twee punten hieruit gebruikt waardoor je in veel gevallen het actiepunt mist. Het proces van overdenken gebruikt je geest, lichaam en emoties en laat je op een natuurlijke manier en vaak door ervaring tot actie overgaan. Deze acties leiden vaak tot een fundamentele verandering in je leven.

Wanneer je merkt dat jouw ademhaling rustiger en vooral dieper wordt is dat vaak een teken dat jij stappen aan het zetten bent in jouw proces van overdenken. Alhoewel ieder persoon zijn eigen ademhaling ritme heeft en er naar mijn mening geen standaard bestaat voor ademhalen wil ik toch graag de tip delen om het boek "de kunst van het ademhalen" te gaan lezen. Ademhalen is van belang voor vele processen in ons lichaam en heeft een belangrijke plaats in het verwerken van emoties en ervaringen. Dieper ademhalen helpt je beter te ontspannen waardoor je geest meer ruimte krijgt en je besluiten standvastiger worden. Relaties met anderen veranderen doordat je hart meer open gaat staan en je stap voor stap synchroniciteit ervaart. Dit klinkt misschien wel als een broodje aap verhaal voor je.... De aap is hier dat jij op deze manier terugkomt bij jouw originele ademhaling.




Je purpose zijn in plaats van zoeken


Een van onze doelen is dat wij het prettig vinden dat jij jouw doel van je aanwezigheid hier op aarde weet te ontrafelen. Ondanks alle (technische)middelen die wij de laatste decennia onszelf toegekend hebben en volop gebruiken om ons leven aantrekkelijk te maken en te houden, blijft er een gat in ons leven... Het gaat staat voor een diep gemis aan een concreet levensdoel wat bij ons als individu past. De engelse taal heeft hier een mooie uitdrukking voor. The purpose of Life.

Velen van ons hebben de overtuiging dat vervulling van deze diepe wens bereikt wordt door iets wat wij als mens creëren of doen in ons bestaan. Naar buiten gericht dus. Voorbeelden hiervan zijn;

1. we ontmoeten de perfecte partner

2. we hebben het huis van onze dromen

3. we verdienen bovengemiddeld salaris en kunnen ons veel      veroorloven.

Dit is nog steeds voor veel mensen het levensdoel en de geplaveide weg om vervulling in hun leven te krijgen. De kunst van het overdenken leert ons wat anders. Overdenken laat je ervaren dat buiten jezelf zijn onlosmakend verbonden is met binnen jezelf niet afgestemd zijn. Misschien dat ik dit met een voorbeeld moet uitleggen. We kunnen als mens aan de buitenkant een perfect leven hebben en tegelijkertijd van binnen totaal ongelukkig zijn. Andersom kunnen we aan de buitenkant de indruk wekken dat wij als mens een armoedig bestaan leiden en tegelijkertijd intens gelukkig zijn. Het is ons doel om de buitenkant en de binnenkant in balans te brengen.


Tot slot...


De menselijke geest is een inventief stuk gereedschap en net als een muziekinstrument heeft het oefening nodig om er mee om te leren gaan.Je kunt een prachtige gitaar bezitten, maar als je alleen maar geraspte noten eruit krijgt is dat zonde van je mooie gitaar. De meeste mensen hebben nauwelijks geleerd om het beste uit onze hersenen te halen. Onze opleidingen gedurende ons leven zijn daar helaas niet op ingericht. Dus hoe kunnen we dan mooie muziek spelen, om maar in de beeldspraak te blijven. Wanneer je het proces van overdenken beheerst leer je stap voorstap om je hersenen beter te begrijpen zodat je er veel meer uit kunt halen dan je gewend was. We starten al met een gift die wij van nature meegekregen hebben. Namelijk het vermogen om onze linkerhelft (ratio) te kunnen linken met onze rechter hersenhelft (creativiteit). We hebben het niet in de gaten maar met deze gift kunnen we praktisch alles voor elkaar krijgen wat we nodig hebben om een betekenisvol leven te kunnen leiden. Gedurende het leerproces van overdenken zul jij je vermogen trainen om uiteindelijk een gevoel van vrijheid en rust te gaan ervaren op een level wat nog niet meegemaakt hebt.



Wikken & wegen


Heb ik je geïnspireerd  of ben je nieuwsgierig naar hoe jij het toe gaat passen in je leven en wat je dan mag gaan doen?

Koop dan ons digitale boek De kunst van het overdenken of schrijf je in voor onze challenge Relight my fire.


        Ja ik ben nieuwsgierig geworden     












Reacties
Categorieën