Vrijheid ervaren
Overdenken
info@lifeskillsacademie.nl
Overdenken
01/31/2024
4 min
0

Doen wat je wilt doen

01/31/2024
4 min
0

Vrijheid ervaren

Ik reis de laatste jaren redelijk veel vooral binnen Europa. Het reizen en andere culturen ervaren heeft mij een aantal inzichten gegeven. Een van die inzichten wil ik graag met jullie delen.

Op een van mijn reizen verbleef ik 3 dagen in een Oostenrijks stadje met naar ik inschat zo ongeveer 15.000 inwoners. Ik had in die stad een RBNB kamer met kleine keuken zodat ik zelf mijn avondeten kon bereiden in plaats van iedere avond uit eten te moeten gaan.

De eerste dag was ik rond 16:30 uur klaar en op de terugweg naar mijn slaapplek ben ik naar de plaatselijke supermarkt geweest om ingrediënten te kopen voor het diner. De supermarkt was vergelijkbaar met een kleine tot middelgrote AH of Jumbo hier in Nederland en was de enige, voor zover ik kon zien op dat moment, in deze kleine stad.


Wanneer je gewend bent aan de supermarkten en hun assortiment in Nederland dan komen hun collega’s in Oostenrijk er karig vanaf. Zeker op het gebied van verse producten en dan met name groenten is het assortiment treurig. Een krop icebergsla, paar stronkjes broccoli, stuk of tien tomaten, wat uien en courgettes. Okay, het was het einde van de dag dus niet alles zag er meer even fris uit. De groente afdeling zag er niet uit alsof deze in de ochtenduren veel meer keuze had. Omdat er simpelweg niet voldoende ruimte was om verse producten uit te stallen.

Tijdens het bereiden van de avondmaaltijd dacht ik; wij hebben het in Nederland toch best wel goed voor elkaar in onze supermarkten. Als ik alleen al kijk naar de gemiddelde groente afdeling dan is het assortiment zeer ruim.

Deze gedachte gaf mij een beetje het gevoel van beperking. Tijdens het eten kwam bij mij naar boven dat het hebben van voldoende keuze een belangrijke bijdrage is voor het gevoel van vrijheid bij mij. Ondanks het feit dat ik lekker aan het eten was en dat ik geen behoefte had aan haricots verts of knisperende spinazie of misschien wel asperges, het was eind mei dus ze hadden er kunnen zijn ;-) voelde ik mij toch beperkt. Raar toch?

Het deed mij ook beseffen dat wanneer je weer terugkomt in Nederland dat er bij ons eigenlijk beste veel mag en beschikbaar is. En als het er niet is kunnen we zorgen dat het er komt. En over mogen gesproken…als iets niet mag, doen we het toch en wordt het gedoogd. We spreken bijvoorbeeld met zijn allen af dat we 100 km p/uur op de snelweg rijden. Vervolgens rijden de meeste mensen gewoon 120 km p/uur. Zelf bepalen! Geeft een gevoel van vrijheid?

In mijn optiek komt dit voort dat iemand iets te kiezen moet hebben. Als je niets te kiezen hebt dan voel jij je niet vrij. Dus geen keuzes hebben is niet goed voor je vrijheid gevoel. Maar uhhh hoe zit het dan met teveel keuzes hebben?


Wat doet het teveel aan keuzes hebben met ons vrijheid gevoel.Dat doet mij herinneren aan een filmscene waarbij een Amerikaanse militair die  drie jaar in Afghanistan gelegerd is geweest en op de tweede dag dat hij terug is bij zijn vrouw en kinderen door zijn vrouw gevraagd wordt even naar de supermarkt te gaan om dat de ontbijt cereals op zijn. In de scene zie je de soldaat, inmiddels in burgerkleding  in de supermarkt voor de stellages staan waarin ongeveer 50 verschillende soorten ontbijt cereals staan. Je kunt je voorstellen wat er dan gebeurt als je drie jaar lang weinig tot geen keuze gehad hebt….


    Leer makkelijk te kiezen   

Bottomline hier is; op een gegeven moment wordt het teveel. Onze verwachtingen, inclusief de mijne hoor, worden steeds hoger door o.a. marketing van bedrijven die iedere keer wat nieuws op de markt brengen en wat je absoluut ervaren moet hebben anders tel je niet mee. Iedereen, althans heel veel mensen werken er aan mee. Kijk naar mijn eigen ervaring in Oostenrijk of reclame boodschappen als eerst koude persing van olijfolie… Is er een tweede of derde koude persing dan???

Wat ik geleerd heb door te overdenken en reflecteren is dat vrijheid ervaren….

Accepteren is  over dat wat is ook gewoon is….Nog even dit om zelf te overdenken

Zo tussen je ongeveer 15e en 25e levensjaar, pin mij niet vast op een jaartje, ben je volop aan het onderzoeken. Je loopt tegen muren omhoog, wordt beperkt en kiest een andere weg om te proberen, wil ik werken of studeren, wil ik mannen of vrouwen… Ongemerkt onderzoeken naar wat jij wilt. Een geweldige tijd.

Tussen je 25e en 35e jaar beland je in de doe periode van je leven. Je gaat een vaste relatie aan, koopt een huis samen, mogelijk verwek je kinderen, je ontdekt je werkcapaciteiten en misschien kies je ervoor om reizen te maken.                           Ook een mooie tijd toch?

In de periode 35 – 45 jaar ervaar je de eerste sleur kenmerken. Je hebt een huis met een hypotheek waar je iedere maand een deel van je salaris naar toe brengt en dat je mogelijk weerhoudt van eens totaal wat anders gaan doen. Je hebt vrienden die je regelmatig ziet en met wie je steeds dezelfde gesprekken voert, je voetbalt of doet een andere teamsport iedere donderdagavond trainen en zaterdag wedstrijd spelen. Het begint eigenlijk allemaal moeten te worden Je ervaart dat je “vast” zit in een systeem en vraagt je steeds meer af wat wil ik dat nu?

Drie periodes van tien jaar kort beschreven met één terugkerend thema… Heb jij het thema ontdekt? Blijkbaar nemen we niet de tijd om wat dieper na te denken over wat je nu eigenlijk wilt. Wanneer neem jij de tijd om te overdenken?


    Ik neem nu de tijd   

Wat zou er anders zijn aan je leven als je bijvoorbeeld tussen je 25 – 35e levensjaar helder had gehad wat je echt wilt? Ik nodig je uit om hier eens over na te denken. We helpen je in het proces van overdenken met handige tips en te volgen proces om het overdenken goed onder de knie te krijgen.Reacties
Categorieën