Groeien door te bewegen
21st Century Skills Game
info@lifeskillsacademie.nl
21st Century Skills Game
09/25/2023
4 min
0

Groeien doe je niet door te leren

09/25/2023
4 min
0

Ik begrijp je. Jij wilt leren en groeien en het beste uit jezelf halen.

Je houdt ervan om workshops en conferenties te bezoeken. Je leest diverse boeken met onderwerpen die jouw interesse hebben. Je werkt je checklist af en volgt influencers en daarmee bouw je stap voor stap aan jouw groei.

Je kent weinig angst om naar jezelf te kijken en bent enorm betrokken bij de interesses die je hebt. Som heb je het idee dat het behoorlijk verslavend is omdat het maar doorgaat...

Ondanks dat je plezier beleeft aan jouw ontwikkeling, bekruipt je ook het gevoel dat je maar weinig voortgang boekt. Eigenlijk voel jij je meer verward en beduusd in plaats van de gehoopte en gewenste helderheid en vertrouwen. Herkenbaar?

Je hebt je brein "vol geduwd" met kennis en wetenswaardigheden maar blijkt niet in staat om diezelfde kennis daadwerkelijk toe te passen in je dagelijkse uitdagingen. Je kent alle tips en strategieën maar gebruikt ze eigenlijk nauwelijks. In plaats daarvan hobbel je van de ene optie naar de andere. Je bent niet in staat om een duidelijke keuze te maken of een lange termijn commitment aan te gaan met jezelf.

Het mag duidelijk zijn dat je gefrustreerd raakt omdat je onvoldoende vooruitgang boekt. Zeker omdat je er zoveel tijd en moeite in gestopt hebt verwacht je meer terugkoppeling voor jezelf.

leervermogen


Hoe ga je met dit dilemma om en wat kun je eruit leren?


Herken de basis emotie die jouw obsessie aanstuurt.

Er zit een donkere kant aan de zucht naar kennis en altijd maar voortdurende nieuwsgierigheid. Die kant noem ik angst voor onzekerheid en niet weten of je door je omgeving voor gek versleten wordt of serieus genomen.

Dit is erg lastig in de wereld waarin je nu leeft. Een wereld waarin je gebombardeerd wordt met berichten over hoe snel de wereld veranderd en dat het daar noodzakelijk is om bij te blijven met je kennis....

Dus in plaats van het wat rustiger aan te gaan doen en leren te luisteren naar je lichaam en intuïtie, blijft je jachtig leven en pomp je nog meer kennis in je hoofd tot het ontploft. Niet gedreven door het plezier van leren maar gestuurd worden door de angst om achterop te geraken.

 “Just-In-Case” for “Just-In-Time” Learning

Herken je dit? Je hebt boeken gekocht of gedownload en die heb je tijden zo niet jaren op je boekenplank staan zonder dat je ze aangeraakt hebt?

Of je hebt workshops bezocht die je vol motivatie naar huis sturen omdat je ziet wat er anders kan. Wanneer de dagen verlopen zakt je motivatie weg en verval je in je oude patronen. Ik denk dat veel mensen dit herkennen. Gelukkig maar, want dan ben je niet de enige met deze uitdaging!

In plaats van voor de zekerheid leren ( Just in case) zou je na kunnen gaan denken over leren op het moment dat het echt nodig is. (Just in time)


Het verschil tussen die twee mindssets, want dat zijn het eigenlijk, is kort gezegd; naar school gaan en vier kostbare jaren spenderen aan theorie die voor een groot niet gebruikt wordt ( en daarmee snel vergeten wordt) en leren als we het daadwerkelijk nodig hebben.

Uiteindelijk is er zoveel kennis beschikbaar dat we in deze put verdrinken.... dus we moeten leren om selectief en gefocused te zijn op onze eigen behoefte  en te leren wat nodig is.

Wat was de slogan die NIKE gebruikte? 

Veel mensen zitten nog steeds vast in de vicieuze cirkel van leren. Zij hopen dat hun leren hen vertrouwen oplevert om verder te kunnen gaan in hun leven.  Ze denken dat er eens een moment komt dat ze zich klaar voelen om de grote stap te zetten....  Inmiddels weten we allemaal dat hopen geen strategie is voor groei.

In plaats daarvan zou je mogen leren - doen - leren.  Leer totdat je een inzicht krijgt, stop met leren en ga het toepassen, ook al is het voor je gevoel een kleine stap.

Uiteindelijk is je leeropbrengst hoger door gewoon te gaan doen en ervaren dan alleen over boeken te hangen en theorie te stampen en verzuimen om het toe te gaan passen.

Helderheid en vertrouwen komt na genomen actie.

Wanneer je blijft leren zonder er actie aan te verbinden zullen er twee dingen gebeuren.

1. Je wordt alleen maar nieuwsgieriger en je ziet geen of weinig resultaten om dat je te druk bent met leren zonder dat je de tijd genomen hebt om het geleerde te gaan toepassen.

2. Je zult je opgedane kennis relatief snel vergeten omdat je het niet toepast. Logisch gevolg is dat je op zoek gaat naar alternatieven. Tja en die zijn er genoeg in de bodemloze put van leren. En zo brei jij jouw eigen cirkel rond en blijf je ongemerkt rondjes draaien zonder echt vooruit te komen.

Is er een tegengif?

De reclame van NIKE komt nu bij mij op ; Just Do It!

Is het zo simpel? Tja, misschien is dit wat je nodig hebt om vooruit te komen en werkelijk te gaan starten met je eigen reis.


        Just Do It concreet gemaakt     

Ontwijk de bodemloze put van leren en kom nu in actie!

Iedereen heeft het druk op zijn of haar manier. We hebben beperkt de tijd en mogen keuze's maken waar wij onze energie in steken. Het is lastig maar tegelijkertijd ook slim om hierin een prettige balans voor jezelf te vinden. Daar kan ik je niet bij helpen.

Waar ik je wel bij kan helpen is Just InTime leren. Wij beschikken over de tools en kennis en hebben dit concreet gemaakt in de Life Skills Academie.

Je leert wat op het moment dat je er behoefte aan hebt wat nodig is op het level wat bij je past. Niet meer, niet minder. Nou misschien toch iets meer..... We koppelen je leren aan actie die jezelf uitvoert, reflecteert en toepast.

Samengevat

Alleen gericht actie ondernemen zal je helpen om de gewenste vooruitgang in je carrière en relaties te gaan ervaren. Pak je theoretische kennis op en zet deze om in actie. Je zult ervaren dat je grote stappen zet.

Is er een recentelijke leerervaring die je nog niet in actie omgezet hebt?

Luister dan naar Nike en  ‘Just Do It!’      Reacties
Categorieën